John Sayers' Design Forum

John Sayers' Recording Studio Design Forum

A World of Experience
Click Here for Information on John's Services
It is currently Tue May 23, 2017 4:57 pm

All times are UTC + 10 hours




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Fri May 19, 2017 9:20 pm 
Offline

Joined: Fri May 19, 2017 8:32 pm
Posts: 1
Location: Europe
Hello :)

I plan to turn a room in a control + tracking room.

Dimensions are 5m x 4.6m x 2.9m.

I am on a 1000$ budget, and with the construction materials available around the best i can do is :

Build a room in a room with one layer of thin drywall and 100mm of fiberglass on a wooden structure 5 to 10 cm from the original wall.

So i theoretically end up with a 4.6m x 4.3m x 2.75m room.

BUT

I will also angle the ceiling up from the front of the room by 12° for 3.41m and then down again by a 12° angle to the back of the room for the last 1.19m (=4.6m).

I will also angle the right and left walls the same way but 6° each.

The plan is to reduce flutter echo AND for the (thin) drywall with empty corners and fiberglass behind to act as a room wide basstrap.

The floor is carpeted and I will add thick fiberglass absorbers and wooden diffusers to fine tune the acoustics.

The original walls are 3 concrete walls and 1 drywall (behind the back-wall with the door). The room is on the ground floor so the structure would be resting on the industrial concrete foundation of the building.

After we build this, if we are not satisfied with the soundproofing (thought we don't need it to be perfect), we might in the future add one layer of drywall with green glue.

Does it sound good?

I also wanted the front wall (behind the speakers) to have a V shape pointing inwards, towards the sweet spot, with the two slopes at 6° or 12°, because there is a 15cm structural pole from the building at the center of the front wall just behind the future drywall and i dont want to lose too much space by pulling the whole front wall inwards by 15cm. By angling the two sides of the wall the pole would be inside the "V". Also, i reckon this would allow reflexions to be sent away from the listener (as there will be two 1sq.m windows incorporated in the drywall on the right and left of the front wall that could cause lots of early reflexions).

Thank youuuuu :)

The plans for the wooden frame (NOT PROPORTIONAL, rely on the annotated dimensions and angles) :

Image


Report this post
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 10 hours


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group